Sverigedemokraterna är inte problemet

Efter det skrämmande valresultatet om att SD i riksdagsvalet fått 12.9% av rösterna och därmed fördubblar sina mandat kan man inte låta bli att undra vad som får människor att sympatisera med SD, ett parti vars representanter öppet yttrar sig rasistiskt och främlingsfientligt. Jag tror inte att alla dessa 12.9% av Sveriges väljare är rasister eller främlingsfientliga. Jag tror inte att alla de som röstar på SD på riktigt tror att det är emigranter som är orsaken till arbetslösheten, att de lever på bidrag och snyltar på välfärdssamhället. Som titeln säger, Sverigedemokraterna som parti är inte problemet. Det kommer alltid finnas personer som har en oacceptabel människosyn, och de har samma rätt att uttrycka sina åsikter och samma rätt att bli representerade i en parlamentarisk demokrati. Dock är dessa inte 12.9% av Sveriges röstberättigade befolkning.

Problemet är metoden SD använder sig av. I en orolig tid där vi i Sverige har fler arbetslösa än vi haft på länge, där värden går igenom den ena ekonomiska krisen efter den andra och krig på olika orter tvingar civila att fly sina hemländer. Individer känner sig otrygga för framtiden, vissa vet inte hur morgondagen kommer att se ut och det är här Sverigedemokraterna vinner sin styrka. Likheten till Hitlers Nazistparti är slående på samma gång som den är skrämmande.

Att försöka tiga ihjäl SD kommer inte fungera. Media har tidigare försökt utan någon vidare framgång och att förbjuda partiet skulle vara direkt odemokratiskt. Vad som måste göras är att åtgärda de problem som majoriteten av SD väljarna lider av, arbetslösheten, och att integrera de nyanlända i samhället. Då försvinner Sverigedemokraternas enda argument som vänder sig till de som inte öppet är rasister.

Om de som kommer till Sverige integreras i samhället istället för att skickas ut i anstalter i mellersta Sveriges skogar kan SD inte skylla på att invandrarna kommer hit och lever på bidrag. Om problemet med arbetslösheten åtgärdas kan Sverigedemokraterna inte skylla på att invandrarna tar alla jobb.

Vad drar jag för slutsats? Löser vi integrationsproblemet och arbetslösheten så behöver vi inte oroa oss för rasister i vår riksdag.

Dagen efter, vad ska man säga?

Såhär precis efter valet är det som många känslor som ska försöka samsas om min uppmärksamhet, samtidigt som jag bara vill gå och lägga mig under en sten. Dock finns den möjligheten inte med bland förslagen till min personliga handlingsplan, faktum är att det bara finn ett rimligt förslag över huvud taget. Bita ihop och se vad man kan göra.

Jag har bestämt mig för att ge mig in i det politiska bloggandet (third time’s a charm?) i hopp om att kunna göra någon skillnad i det politiska landskapet vi har hamnat i. Jag pratar såklart om den oroliga situation vi ser runt om i världen med ISIS som publikt avrättar både araber och västerlänningar och inbördeskriget i Ukraina. Jag jag pratar om främlingsfientligheten som sprider sig i Europa och övervakningshysterin som alla känner till men ingen bryr sig om och mycket mycket mer. Men först en summering av valnatten.

Stämningen på PP’s valvaka i Stockholm var förhållande vis god under hela kvällen. Förväntningarna var låga och följaktningsvis var det ingen som blev särskilt förvånad när “övrigt” visar 0.9%. Visst hade det varit trevligt att spräcka 1% i riksdagsvalet och få valsedlar utdelade nästa val, men det är ett mindre problem. Piratpartiet ses fortfarande inte som ett seriöst parti av medierna så då är det väl inte så konstigt att det är den bilden svenska folket har av oss. Men det är en rant för senare. Vad som gör mig ledsen är att det ser ut som att PP inte kommer in i några kommun eller landstingsfullmäktige. Som Uppsalabo känns det surt att det enda parti som på riktigt värnar om studenters välbefinnande inte får vara med och bestämma i en av Sveriges största studentstäder. Vi kommer inte få ett slutgiltigt valresultat fören på onsdag, men i den preliminära rösträkningen så har PP tappat 222 röster, alltså ett tapp på 0.3 procentenheter.

However, den stora huvudvärken är inte att Piratpartiet inte får några mandat de nästkommande fyra åren, utan att Sverigedemokraterna blivit tredje största parti, att de tar 49 platser i riksdagen och gud vet hur många mandat i kommuner och landsting. Men det är en rant för senare.

Nu råder jag alla att sätta sig ner, andas, smälta detta otroligt svåra läge vi sitter i nu och ta nya tag.